fbpx
Skip links

Tips om je spijsvertering te verbeteren

Opgeblazen gevoel

Heb je ook soms een opgeblazen gevoel of oprispingen ? Heb je het idee dat je eten niet verteert zoals het zou moeten ? Dat is een thema waarmee ik vaak te maken krijg in mijn praktijk. Er zijn blijkbaar heel veel mensen waarbij de spijsvertering niet loopt zoals het zou moeten. Daar kunnen heel veel oorzaken van zijn en ook veel oplossingen.

Tips

Een eerste raad die ik kan geven wat dat betreft is veel trager te eten dan je normaal zou doen. Ik beveel aan om minstens 30 keer te kauwen op één hap. WOAAW Ann, dat is onmogelijk ! Toch niet, probeer het maar eens. Neem een hap en kauw 30 keer. In het begin is dit zeer ongewoon en moet je je concentreren op het tellen. Je zal merken dat naarmate je dit meer oefent, dit meer en meer een gewoonte wordt.
Waarom is dat zo belangrijk, zo vaak kauwen ? Wel , er zijn verschillende redenen. De spijsvertering begint in je mond. Zolang het eten in je mond is, heb je er controle over. Dit is een mechanische manier van spijzen verteren. Tijdens de MAAL-TIJD neem je dus TIJD om te MALEN. Daarvoor hebben we een flink stel tanden gekregen om deze klus te klaren. En het kan soms een hele opdracht zijn om weg te werken wat we in onze mond stoppen.

Vertering

Zodra je slikt, heb je geen controle meer. Vanaf hier gaat de vertering automatisch. Je maag ontvangt wat je net hebt doorgeslikt. Neem nu eiwitten zoals vlees, kaas of vis. Deze voedingsmiddelen moeten echt heel goed gekauwd zijn vooraleer je ze inslikt. Je maag heeft namelijk geen tanden ? dus die moet het chemisch verder verwerken, dit wil zeggen met o.a. maagzuur en verteringsenzymen. Eiwitten verteren in een zuur milieu.
Grote brokken kunnen op die manier niet goed verteerd worden. Je maag doet alle moeite van de wereld maar krijgt het niet kleiner. Het gevolg is dat er onverteerde eiwitten verder worden gestuurd naar je dunne darm. Daar gaat de boel beginnen rotten en je produceert zelf je eigen giftige gassen hierdoor. Niet fijn voor je eigen lichaam, toch ?

Gisting

De koolhydraten zoals o.a. brood, pasta, koekjes en aardappelen hebben al een voorvertering in de mond. Je speekselklieren bevatten spijsverteringsenzymen die de koolhydraten al gaan voor verteren in de mond. Deze verteren dus eerst in een niet-zuur milieu. Wanneer je dan grote brokken brood inslikt zonder veel te kauwen, dan krijgt je maag het flink te verduren. Want je maag kan hier niet zoveel mee aanvangen natuurlijk.
Alle koolhydraten die niet goed verteerd worden gaan beginnen gisten. Met alle gevolgen vandien, namelijk een opgezette buik en gasvorming. Heb je zelf veroorzaakt zonder dat je er bewust van bent. Maar nu je dit weet, kan je deze buikproblemen al voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen. Ik wens je een fijne spijsvertering ! Volgende keer meer tips J en… 30 keer kauwen hé !

Deze website is verouderd. Bekijk onze nieuwe website van The Detox Box.

X