fbpx
Skip links

Neem geen fruit als dessert

Vroeger

En mijn grootouders en ouders deden niets anders ! Alléé zeg ! En toch…
Het is namelijk zo dat fruit zeer snel verteert. Pakweg op ongeveer 15 of 20 minuten is een appel of een stuk meloen verteerd. Op een lege maag gaat dit dus heel snel. Het fruit heeft vrije doorgang in de maag tot in de darmen. Tot nog toe geen probleem dus.

Na de maaltijd

Stel, je hebt net een lekkere, weliswaar overvolle, maaltijd binnen van vlees, groenten en aardappelen of iets anders wat je die dag hebt klaargemaakt. Die hele maaltijd zit toch wel verschillende uren in je maag vooraleer die de doorgang verkrijgt naar de darmen toe. Stel je maag voor als een zak met aan de bovenkant een opening (ja liefst wel, anders krijg je er geen eten in !) en aan de onderkant een klepje dat af en toe opengaat. Gooi nu je volledige maaltijd in je zak met daarboven op je stuk fruit. Het fruit, dat normaal op korte tijd kan verteren, kan niet weg. De rest van de maaltijd zit er nog. Je maag mag nog zo zijn best doen om de boel te verteren, het zal nooit lukken in 15 minuten. No way! Dus de suikers in het fruit zullen beginnen gisten. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. En als je pech hebt ook nog oprispingen.

Nuchter

Dus : fruit eet je best op je nuchtere maag, ’s morgens bijvoorbeeld ofwel een halfuur voor de maaltijd ofwel 2 uur na de maaltijd. Dan zal je geen verteringsproblemen ondervinden wat dat betreft. Dit geldt trouwens ook voor alle andere zoete desserts ! Ja, ik weet het, ik maak mezelf hier niet populairder door. Maar de waarheid moet gezegd worden  Ik wens je een goede vertering !

Deze website is verouderd. Bekijk onze nieuwe website van The Detox Box.

X